Afrekenen op uw webshop

iDeal is de meest gebruikte betaalmethode voor webshops in Nederland. U kunt een contract afsluiten bij een iDeal aanbieder en ik zorg dat iDeal wordt ingebouwd op uw webshop. iDeal is echter niet de enige betaalmethode. Er zijn veel verschillende betaalmethodes zoals:

  • Mistercash voor Belgische klanten
  • SofortBanking voor Duitse klanten
  • Creditcard (Visa / Matercard) voor wereldwijde betalingen en Nederland
  • Betalen aan postbode bij bezorging (Rembours)
  • Achteraf betalen via factuur
  • Bankoverschrijving
  • PayPal

Bij iDeal betaalt u een vast bedrag per transactie. Bij veel andere betaalmethodes, zoals bijvoorbeeld Creditcards, betaalt u een vast bedrag en ook een percentage over het bedrag van de bestelling. Let hier wel op want dat kan vrij duur uitpakken. Eventueel kunt u deze bedragen doorbelasten aan uw klanten via de afrekenpagina van uw webshop.

Betaalproviders

Er zijn diverse betaalproviders die een compleet pakket aanbieden met meerdere betaalmogelijkheden voor uw webshop. Hieronder worden enkele betaalproviders uitgelicht waar ik goede ervaringen mee heb en die ook een Magento 1 en Magento 2 koppeling bieden:

MultiSafepay

MultiSafepay biedt een pakket met iDeal, MisterCash, SofortBanking, Creditcard en PayPal. Via deze link kunt u meer informatie vinden. Ik heb goede ervaringen met MultiSafepay. De aanvraag verloopt vlot en u kunt snel beginnen met het ontvangen van betalingen op uw webshop. Voorwaarde is wel dat uw webshop is afgebouwd en enkele producten bevat. Daarnaast moet u een klantenservice pagina hebben en moeten uw KvK- en BTW-nummer op uw webshop goed zichtbaar zijn.

Mollie

Mollie is één van de eerste PSP´s in Nederland. PSP staat voor Payment Service Provider, ofwel Betaalprovider. Daarnaast is Mollie één van de goedkoopste aanbieders. Met name het iDeal tarief is heel laag (€ 0,29 per transactie) en u betaalt geen maandkosten. Via deze link is meer informatie te vinden over de betaaldiensten van Mollie.

Pay.nl

Pay.nl is een heel complete aanbieder van veel verschillende afrekenmethodes. Er is een gratis instappakket die al vrij compleet is. Daarnaast zijn er maandabonnementen met een lager transactietarief , snellere uitbetalingen en extra betaalwijzen. Via deze link ziet u een overzicht van de pakketten.

Pay.nl werkt ook samen met aanbieders van achteraf betalen zoals AfterPay en Billink. Klanten kunnen dan achteraf betalen via een factuur. AfterPay en Billink verzorgen dan het verzenden van de factuur en de incasso. In het geval van AfterPay moet u daar eerst wel een contract afsluiten.

Postcode.nl

Postcode.nl is een relatief nieuwe aanbieder van alleen iDeal. U betaalt geen abonnementskosten maar alleen een laag tarief per iDeal transactie. Als u veel transacties per maand heeft dan kan het iDeal tarief nog lager worden. Dit is waarschijnlijk één van de goedkoopste aanbieders van iDeal. Klik op deze link voor de actuele tarieven en voor meer informatie.

Banken

U kunt iDeal en CreditCard betalingen vaak ook aanbieden via uw eigen bank. Het voordeel is dat uw geld meestal direct op uw eigen rekening staat. Ik heb ervaring met onderstaande banken, maar er zijn nog meer banken die ook iDeal voor webshops aanbieden. Het goedkeuringstraject duurt bij banken vaak veel langer dan bij de betaalproviders. Banken zijn vaak ook duurder dan de betaalproviders.

Kassa Compleet van ING

ING bank biedt voor webshops een maandabonnement met onder andere iDeal en CreditCard. Daarnaast is er voor Kassa Compleet een gratis Magento plugin. Via deze link is meer informatie te vinden. Uw webshop moet af zijn en u moet uw KvK- en BTW-nummer vermelden. Ook uw leveringsvoorwaarden moeten op de webshop zichtbaar zijn. Ook heeft u een zakelijke rekening nodig bij de ING. Kassa Compleet biedt geen MisterCash voor Belgische klanten.

Rabobank OmniKassa

De Rabobank biedt een maandabonnement met onder andere iDeal, CreditCard en MisterCash. Via deze link is meer informatie te vinden. De eisen zijn vergelijkbaar met die van de ING. Dit is op zich een prima keuze als u al een lopende zakelijke rekening heeft bij de RaboBank.

Achteraf betalen

Het is wettelijk niet toegestaan om alleen vooruitbetaling aan te bieden als betaalmethode op een webshop. iDeal is bijvoorbeeld een vorm van vooruitbetaling. De klant betaalt vooruit en hoopt dat u de artikelen zult leveren. Wettelijk gezien moet er minsten één betaalmethode worden aangeboden waarmee een klant 50% van het bedrag (of het hele bedrag) achteraf kan betalen.

Deze regel dient om de consument te beschermen. Als u in aanmerking wilt komen voor een keurmerk dan wordt hier ook op gecontroleerd. U zult dan een achteraf betaalmogelijkheid moeten aanbieden aan uw klanten. Deze regel geldt overigens alleen voor verkoop aan particuliere klanten. Voor verkoop aan zakelijke klanten bent u vrij om af te rekenen hoe u wilt.

Acheraf betalen is populair bij consumenten. De koper loopt immers geen risico dat de spullen niet geleverd worden na vooruitbetaling. Er is natuurlijk wel een risico voor de webwinkel eigenaar dat de koper niet betaald.

Achteraf betalen via factuur

U kunt er voor kiezen de artikelen te leveren en de klanten na levering een factuur te sturen. Op zich is dat prima. U loopt echter wel het risico dat klanten niet betalen. Daarnaast levert deze methode veel administratie op. Er zijn aanbieders die het risico en de administratie van achteraf betalen helemaal uit handen nemen. Hieronder noem ik er twee waar ik goede ervaringen mee heb. Betaalproviders bieden vaak ook een vorm van achteraf betalen.

AfterPay

AfterPay biedt een gratis Magento plugin voor uw webshop. De webshop klant kan dan kiezen voor AfterPay op de afrekenpagina van uw webshop. De klant voert enkele extra gegevens in zoals geboortejaar, geslacht en telefoonnummer. Als de klant klikt op afrekenen dan wordt er door AfterPay een credietwaardigheidscontrole uitgevoerd.

Indien de klant wordt goedgekeurd dan kunt u direct de artikelen verzenden. AfterPay stuur de klant een factuur en verzorgt zelf het hele incasso traject. U betaalt een vergoeding en/of een percentage aan AfterPay per bestelling.

De kosten vergoeding aan AfterPay verschilt per webshop. Er wordt voor elke webshop een offerte op maat gemaakt. Via deze link kunt u meer informatie vinden of uw webshop aanmelden.

Billink

Voor Billink geldt in grote lijnen hetzelfde als voor AfterPay. Via deze link kunt u meer informatie vinden of uw webshop aanmelden.

Achteraf betalen aan de Postbode via Rembours

Met rembours voldoet u ook aan de wetgeving met betrekking tot achteraf betaalmethodes. Uw klant betaalt zijn bestelling aan de bezorger of postbode op het moment van afleveren. De transportdienst is verantwoordelijk voor het ontvangen van de betaling. Via de transportdienst wordt u vervolgens weer betaald.

Nadeel van rembours zijn de vrij hoge kosten. U kunt deze kosten natuurlijk weer doorberekenen aan uw klanten.