Wat is Google analytics

Google analytics is op dit moment de meest gebruikte tool om meer inzicht te krijgen in de bezoekers van een webshop. U kunt via Google analytics zien hoeveel bezoekers uw webshop heeft en waar deze bezoekers vandaan komen. U kunt zien of de bezoekersaantallen toenemen of juist afnemen in een bepaalde periode en hoe de bezoekers van uw webshop zich gedragen. U kunt ook zien welke bezoekers een bestelling plaatsen en waar deze betalende bezoekers (ook wel converterende bezoekers genoemd) vandaan komen.

Dat laatste is heel belangrijk voor de marketing van uw webshop. Met Google analytics kunt u precies zien waar uw online omzet vandaan komt. Komt uw omzet binnen via een Adwords campagne? En zo ja, is dit kosteneffectief? Of komt uw omzet binnen via Facebook? Misschien is er een andere site die naar uw webshop linkt en regelmatig converterende bezoekers oplevert? Of komt uw omzet voornamelijk binnen via de gratis zoekresultaten in Google?

De antwoorden op deze vragen zijn noodzakelijk om de effectiviteit van uw marketing inspanningen te kunnen meten. In de volgende onderdelen zal ik toelichten hoe u Google analytics kunt inrichten om deze vragen beantwoord te krijgen. U kunt het inrichten van Google analytics natuurlijk ook door mij laten verzorgen.

Het opzetten van Google analytics

Google acount aanmaken

Om Google analytics te gaan gebruiken heeft u een Google account nodig. Dit account kunt u ook gebruiken voor andere diensten van Google, waarover later meer. Via onderstaande link kunt u een Google account aamaken.

https://accounts.google.com

In het welkomscherm kun u klikken op de link ‘Account maken’ om uw Google account aan te maken. Indien u al een account heeft dan kunt u inloggen door uw mail adres op te geven en te klikken op de blauwe knop ‘Volgende’

Google account aanmaken

Google account aanmaken

Na het klikken op de link ‘Account maken’ komt u in een scherm waar u al uw gegevens kunt invullen. Bij het onderdeel ‘Kies een gebruikersnaam’ wordt automatisch een gmail email account voor u aangemaakt, tenzij u klikt op de link ‘ik gebruik liever mijn huidige e-mailadres’. U kunt dan uw bestaande email adres invullen. Soms is een gmail account wel handig, naast de email van uw domeinnaam. Als er bijvoorbeeld een storing is op de email van uw domeinnaam, dan kunt u via gmail toch uw klanten bereiken. Gmail is een gratis email dienst van Google. Indien alles gelukt is komt u uiteindelijk in dit welkomscherm van Google.

My Account scherm van Google

My Account scherm van Google

Uw webshop aanmelden bij Google analytics

Nu u een Google account heeft aangemaakt kunt u via deze link inloggen op Google analytics:

https://www.google.nl/intl/nl/analytics/

U kunt ook zoeken op ‘Google analytics’ in google.nl en dan op de bovenste link klikken. Met 〈Ctrl〉 en D kunt u een bookmark maken zodat u snel weer kunt inloggen voor de volgende keer. U drukt dus gelijktijdig op de Ctrl toets en de D toets van uw toetsenbord voor het maken van een bookmark.

Dit is het beginscherm van Google analytics. Via de link ‘Aanmelden’ kunt u met uw Google account inloggen.

Google analytics inlogscherm

Google analytics inlogscherm

Na het aanmelden komt u in het beginscherm van Google ananlytics. U kunt nu klikken op de link ‘Beheerder’ om uw webshop te koppelen aan Google analytics

Beginscherm google analytics

Beginscherm google analytics

In het beheerder gedeelte kunt u via de drowdown een account aanmaken voor uw webshop binnen Google analytics. Klik op de link ‘Nieuw account aanmaken’

Webshop account aanmaken binnen google analytics

Webshop account aanmaken binnen google analytics

U komt vervolgens in onderstaand scherm waarin u de gegevens kunt opgeven van de webshop die u wilt bijhouden in Google analytics. U klikt op ‘Website’ en vult de gegevens in van het formulier. Bij het onderdeel ‘Tijdzone voor rapportage’ kunt u Nederland selecteren uit de dropdown. U klikt dan op de knop ‘Tracking-ID ophalen’ om een unieke code te krijgen voor uw webshop.

Nieuw webshop account bij google analytics aanmaken

Nieuw webshop account bij google analytics aanmaken

Tracking ID koppelen aan uw Magento webshop

U kunt nu de Tracking ID van Google analytics koppelen in de beheeromgeving van uw Magento webshop. Login op uw Magento webshop als admin beheerder en ga naar Systeem->Configuratie->Verkopen->Google API. In het veld Account-nummer vult u de Google Tracking ID in van uw webshop.

Google analytics koppelen aan uw Magento webshop

Google analytics koppelen aan uw Magento webshop

Rapportages bekijken

Doelgroepen overzicht

Uw webshop is nu gekoppeld aan Google analytics! Om te testen of de koppeling goed werkt kunt u een aantal pagina’s bezoeken van uw webshop. In Google analytics kunt u als volgt ‘live’ meekijken. Klik op de link ‘Rapportage’ in het bovenmenu. U komt nu op de rapportage pagina voor uw webshop. U komt standaard terecht in het Doelgroepen overzicht.

Doelgroepoverzicht

Doelgroepoverzicht

Het doelgroepenoverzicht is een overzicht van de bezoekersaantallen van uw webshop van de afgelopen maand. De periode staat rechtsboven ingesteld. Deze kunt u zelf wijzigen. Via een dropdown rechtsboven kunt u ook de webshop kiezen waarvoor u de statistieken wilt bekijken. Dit is handig als u meerdere webshops wilt beheren vanuit hetzelfde Google analytics account. In het menu aan de linkerkant onder ‘Doelgroep’ kunt u allerlei rapporten aanklikken die meer inzicht geven in uw webshop bezoekers. U kunt bijvoorbeeld zien uit welk land uw bezoekers komen. Ook de leeftijd, het geslacht etc. is allemaal terug te vinden. Bij het onderdeel Gedrag kunt u bijvoorbeeld zien:

  • Hoe lang een gemiddelde bezoeker op uw webshop verblijft
  • Hoeveel pagina’s gemiddeld per bezoeker worden bekeken
  • hoe vaak bezoekers weer terugkeren naar uw webshop

Deze gegevens zijn één van de vele meetpunten die Google zelf ook gebruikt om te bepalen hoe populair uw webshop is. De meest populaire webshops komen hoger in de gratis (organische) zoekresultaten van Google. Indien u veranderingen doorvoert op uw webshop kunt u via deze statistieken bekijken wat het effect daarvan is op uw bezoekers.

Realtime bezoekersstatistieken

Klik nu op het onderdeel ‘Realtime’ en dan ‘Overzicht’. Hier kunt u ‘live’ zien hoeveel bezoekers er op dit moment actief zijn op uw webshop. Als u zelf klikt op een aantal pagina´s van uw webshop dan zult u binnen enkele seconden uw eigen acties kunnen volgen. De oranje cirkel geeft de plaats aan waar uw bezoeker vandaan komt. Dit is ook een goede test om te controleren of de koppeling met uw Magento webshop goed is ingesteld.

Realtime webshop bezoekers

Realtime webshop bezoekers

Onderdeel Acquisitie

Een ander interessant rapport kunt u vinden in het linkermenu bij het onderdeel ‘Acquisitie’ en dan ‘Overzicht’. Hier kunt u zien waar de bezoekers van uw webshop vandaan komen. Google onderscheid een viertal verschillende bezoekers. ‘Organic Search’ wil zeggen dat de bezoekers uw webshop hebben gevonden via een zoekmachine zoals Google, Bing of DuckDuckGo. ‘Direct’ betekent dat een bezoeker rechtstreeks op uw webshop is gekomen door bijvoorbeeld de domeinnaam in te typen in de adresbalk van de browser. Ook door het gebruik van een bookmark kan een bezoeker direct op uw webshop komen. ‘Referral’ wil zeggen dat de bezoeker een link naar uw webshop heeft aangeklikt vanaf een andere website. ‘Social’ wil zeggen dat de bezoeker afkomstig is van social media zoals facebook, twitter of google+.

Via het linkermenu in Google Analytics kunt u klikken op ‘Alle verkeer’ en dan ‘Bron/medium’. Dit rapport laat voor de rechtsboven ingestelde periode gedetailleerd zien waar uw bezoekers vandaan komen. U kunt precies zien via welke website of zoekmachine er bezoekers op uw webshop komen. Indien u klikt op de naam van de website of de zoekmachine dan krijgt u alleen voor die website of zoekmachine de statistieken te zien. Dit rapport is erg handig om te zien of u de afgelopen periode bent gedaalt of juist gestegen in google. Daarbij worden ook statistieken getoont zoals:

  • Bouncepercentage
  • Pagina’s/sessie
  • Gem. sessieduur
  • Conversies

Dit zijn belangrijke kengetallen voor de marketing en de SEO van uw webshop. SEO betekent Search Engine Optimization, ofwel Zoekmachine Optimalisatie, c.q. Zoekmachine Marketing. In het onderdeel ‘Google Analytics inregelen’ vertel ik hier meer over en laat ik zien hoe u Conversie Doelen voor uw webshop kunt inregelen in Google Analytics.