Eigendom

Magento wordt meestal gekozen door ondernemers die volledig eigenaar willen zijn van hun webshop. Magento is ideaal als u de webshop (in de toekomst) wilt kunnen uitbreiden. Er zijn zeer veel modules en extensies beschikbaar voor Magento. Sommige extensies zijn gratis, andere zijn commercieel. En als u echt iets speciaals wilt dan zijn er genoeg Magento programmeurs (zoals ik) die maatwerk aanpassingen kunnen verzorgen.

Bij het huren van een webshop is dit meestal niet mogelijk. U zit dan vast aan de leverancier en zijn software. Andere Open Source webshops zoals OpenCart, Prestashop of WooCommerce bieden niet de mogelijkheden die Magento wel in huis heeft.

Uitbreidbaar

Magento is gemaakt op de groei. U kunt beginnen met een kleine shop met 20 producten en zonder problemen doorgroeien naar een veel bezochte multistore webshop met vele producten, meerdere talen en koppelingen met boekhoudpaketten, PostNL, leveranciers of vergelijkingssites. Via de Magento Connect website kunt u zelf zoeken naar bruikbare plugins voor uw Magento webshop.

Hoger in Google

Magento is erg Google vriendelijk. Title-tags, Meta-tags, XML-sitemap, URL-rewrites, Canonical pages etc. worden allemaal standaard ondersteund. Het is natuurlijk belangrijk dat uw nieuwe webshop zo hoog mogelijk in Google staat. Zonder bezoekers immers geen omzet. Google hoeft natuurlijk niet de enige bron van bezoekers te zijn, maar een hoge positie in Google is vaak een goede bron van gratis en goed converterende bezoekers.

Open source

Magento is een Open Source webshop. Open Source wil zeggen dat de software voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken is. U betaalt dus geen licentiekosten. U bent hierbij zelf volledig eigenaar van de webshop. Het staat u vrij de webshop te verkopen, te verhuren of te laten aanpassen. Het installeren en configureren van Magento is meestal een flinke klus. Dit wordt vaak uitbesteed aan een technische partner (zoals ik bijvoorbeeld). U kunt zich dan volledig concentreren op het vullen en runnen van uw webwinkel.

Magento Multistore

Indien u meerdere Magento webshops heeft, kunt u via de Magento Multistore alle webshops beheren vanuit één beheeromgeving. U kunt in de beheeromgeving dan de webshop selecteren die u wilt beheren. U kunt bijvoorbeeld financiële rapportage bekijken over alle webshops. Ook kunt u producten eenvoudig delen tussen uw verschillende webshops. Elke webshop heeft hierbij zijn eigen www domein en ip-adres. De Multistore installatie is gratis. Ik leg graag uit hoe alles werkt en hoe u bijvoorbeeld de artikelen kunt delen tussen de verschillende webshops. U heeft een hostingpakket nodig per webshop die u wilt draaien.

Meerdere talen of webshops per land

Magento heeft de mogelijkheid om uw webshop in meerdere talen weer te geven. U moet dan wel alle teksten vertalen of laten vertalen door een vertaalbureau. In de Magento beheeromgeving krijgt u dan bij elk product, voor elke taal, een apart tabblad met de vertaling. Uw klant kan dan op de webshop de juiste taal kiezen. U kunt er ook voor kiezen om voor elk land een apart www domein te gebruiken met de juiste extensie voor dat land. Bijvoorbeeld www.uwwebshop.de en www.uwwebshop.fr. Deze shops kunt u dan weer eenvoudig beheren via de Magento multistore.

Hou er wel rekening mee dat het gebruiken van identieke teksten op verschillende domeinnamen niet veel zin heeft. Een belgische shop beginnen op een .be domein, waarbij de productteksten identiek zijn aan de teksten op het .nl domein zal niet tot een hoge ranking leiden voor het .be domein. Google pakt teksten meestal maar één keer op voor één domein. Een duitse vertaling laten maken voor een .de domain is meestal wel zinvol.