Magento onderhoud

Magento is een mooi systeem, maar heeft wel onderhoud nodig. In de loop van de jaren worden vaak veel producten toegevoegd en weer verwijderd uit een Magento webshop. Magento verwijdert niet de afbeeldingen als u een product verwijderd. Deze afbeeldingen blijven dus staan op uw hostingpakket.

Ook als u veel artikelen importeerd en weer verwijderd, bijvoobeeld om te testen, dan blijven er vaak veel fotos staan.Dit neemt onnodig veel ruimte in beslag waardoor u mogelijk een duurder hostingpakket moet aanschaffen met meer opslagruimte. Ook het maken van een backup neemt veel meer tijd in beslag als er veel overbodige afbeeldingen aanwezig zijn.

Image Clean

Gelukkig is hier een eenvoudige oplossing voor. Vaak als er een tekortkoming is in het Magento CMS dan bouwen externe partijen een stukje software, ook wel een plugin genoemd. Hiermee kan dan het probleem worden opgelost. De Image Clean plugin van Defcon2 software kan overbodige afbeeldingen uit uw Magento webshop verwijderen. U kunt deze plugin zelf installeren via Magento Connect maar u kunt het ook door mij laten doen. De plugin is vervolgens door u zelf te beheren vanuit uw Magento beheeromgeving.

Deze plugin zoekt alle afbeeldingen die niet meer gekoppeld zijn aan een product in de Magento database. U krijgt eerst een handig overzicht van alle gevonden afbeeldingen die overbodig zijn. Deze afbeeldingen kunt u vervolgens selecteren en verwijderen. Het verwijderen van de afbeeldingen kan een tijdje duren, afhankelijk van het aantal gevonden afbeeldingen.

Image Clean verwijderd alleen productafbeeldingen die gekoppeld waren aan een verwijderd product. Het gaat hierbij om afbeeldingen in de map “media/catalog/product”. Eventuele overbodige afbeeldingen in andere mappen, zoals categorie afbeeldingen etc, worden niet verwijderd. Deze kunnen eventueel nog handmatig worden verwijderd.

Kosten besparen op webhosting

Vaak wordt er een stuk minder ruimte in beslag genomen na het draaien van Image Clean. Dit kan soms vele GigaBytes schelen aan opslagruimte. U kunt dan mogelijk kosten besparen op uw hostingpakket, aangezien u meestal betaald voor de opslagruimte in uw hostingpakket.

Naast het draaien van Image Clean zijn er nog meer methodes om ruimte te besparen. Uw database kan bijvoorbeeld ook opgeschoond worden. Vooral webshops die al een aantal jaren draaien hebben vaak een onnodig grote database. Dit zijn een aantal onderhoudstaken die ik kan verzorgen voor uw Magento webshop.